• Fraktfritt vid 299 kr - Öppet köp 100 dagar - Snabba leveranser

När började man använda doftljus?

Att lysa upp en mörk tillvaro med ljus är en tradition med över fem tusen år på nacken. Egypterna använde djurfett för att göra ett slags ljus, men det är romarna som får äran att ha uppfunnit veken. Precis som hos egypterna använde romarna ljusen för att lysa upp hemmen, men även i religiösa syften - som i de flesta religioner världen över än i dag.

I många europeiska länder användes animaliska fetter som talg länge i ljustillverkningen. Under medeltiden började bivax användas. Det brann rent och utan sot och med en behaglig, söt doft. Det var annat än djurfettets påtagliga lukt. Däremot var bivaxet dyrt och därför förbehållet kyrkan och vissa välbärgade hem. I mitten av 1600-talet startade franska firman Cire Trudon sin ljustillverkning. Marie Antoinette och Napoleon tillhör några av dem som bränt just de väldoftande vaxljusen i vackra glas.

Fram till mitten av 1900-talet var ljus främst bruksvaror och har blivit mer och mer vanliga som stämningshöjare, särskilt här uppe i norr. Det är främst under 90-talet som de doftsatta ljusen har ökat i popularitet. Utbudet av små, billiga ljus med tung, syntetisk vaniljdoft kan ha bidragit till att aversionen mot doftljusen vuxit sig stark. Men det finns alternativ. De finaste ljusen är baserade på vegetabiliska vaxer, som soja-, palm- och kokos, och har flätade bomullsvekar och är omsorgsfullt doftsatta. Inte konstigt att de kostar mer.

Har man väl investerat i ett väldoftande ljus finns det några saker att tänka på innan man tänder på. Att ha olika dofter beroende på plats och tidpunkt är bra. Ett uppiggande citrusljus i badrummet, ett kryddigare i vardagsrummet och ett lugnande lavendelljus i sovrummet är några exempel på hur ljus kan användas för att skapa stämning. För att undvika doftljusöverdos är det bäst att tända ett ljus i taget. Även ett släckt ljus sprider doft, så placera det där du bara vill ha lätt vällukt.

Att ha doftljus tända under en middag må vara romantiskt, men hotar att ta kål på både matens och vinets arom. Och precis som med vanliga ljus är det viktigaste att se till att de brinner säkert och att man släcker dem.